Uncategorized

Malam Hikayat Vaesa

Assalamualaikum, hello everyone. Im so sorry because not keep updating my blog, hehehe.

img-20161217-wa0058

Well, as you know, last friday night we hve dinner plus celebrate our senior were in part 7 and 8. The venue at Dewan Berlian.

First of all i felt so excited, yelah firstime dapat g dinner, gila kau haha. So I and my friends gila siap belajar make-up lah bagai haha. sapa je taknak cantik malam tuu. Tu belum kire lagi baju, pehh. Nasib baik blouse biru i pakai tu dah memang da lama beli tapi jarang pakai, so dah jimat sikit kat situu. Cuma kain batik tuuu masa cuti midterm haritu I g hantar tailor jahitkan lipat batik hehe.

I love the food at there, so much food and photo booth pun cantik. Aish, banyak kali amek gambar.

This slideshow requires JavaScript.

So, that all from me. babaii, see you in da next post. πŸ˜‰

academic trip · My life.

Kursus Pengurusan Organisasi 2.0

Assalamualaikum, hi everybody. Buat apa tu? I ada cerita baru and the story is still about jalan-jalan. Sem ni banyak betul jalan keluar, Alhamdulillah, rezeki tuu πŸ˜‰

img_20161116_070436

On 11, 12, 13 November 2016 we have Kursus Pengurusan Organisasi; Greatest Leader 2.0 under faculty education. Awesome gile weh. Yang awesomenya sebab this program dekat Pulau Pangkor. Dah laa takpernah pergi, memang jakun yang amat la jawabnya.

DAY 1

Gambar sekitar UiTM Puncak Alam, masa ni tak gerak lagi tapi selfie dah sebeban hehehe. Our luck mungkin, kami semua dapat naik bas UiTM taw, feel dia lain macam betul. Proud to be UiTMians, UiTM di hati ❀ hehe

This picture time di Marina Bay, masih di darat. Masa ni tunggu ketibaan ferry. Eksaited gila kau jah bila nampak laut, cantik sangat. Biru, tenang je.

On ferry. Jakun gila, mentang-2 laa I first time naik ferry and Yesty dengan confidentnya nak mengusik i. Dia cakap “Baik-2 shima, kejap lagi kapal ni tenggelam masuk dalam air taw.” Yesty, 2016. And i was be like hahahahahaa

img_20161111_190811

And last for that day, we check in at Pangkor Bay View Beach Resort. Makanan best, layanan yg baik, bilik selesa. really recommended.


DAY 2

Our morning session. Ada talk and aktiviti berkumpulan and bersiap untuk snorkeling hehe πŸ˜‰

Afternoon session kiteorang is Water Confident. Kami menaiki bot oleh Venus iaitu orang yg bawa bot tu, dia bawa kami dari pulau kecik ke pulau kecik yg lain. Batu paus, batu buaya. And dia bawa kami ke Pulau Giam, and we have a snorkeling at there.

My first impression masa turun dari bot tu rasa macam nak lemas, yelah, i dah laa berat and how can the life jacket ni func dekat badan I. Siyes takut tapi dah lama-2 tu okay, siap bole buat kuak lentang lagi, baring atas lagi kau jah hahaha. Session tu je 3 jam, kecut anak jari I hahaha tapi paling best gila laa.

our night. Siap ada BBQ weh, siyes best. Pinggan masing2 penuh hahaha. Makanan kat resort tu memang mabeles, 5 bintang cek bagi πŸ˜‰ makan sambil dengar budak-2 karaoke. Sedap-2 suara memasing ni, haih, berbakat betul. And after makan n malam kebudayaan dah setel, dalam jam 10 p.m. kami ke luar tengok pasar apa yg ade jual. And menyempat beli ais krim, makan ais krim tengah malam, tah pape hahaha.


DAY 3

Pagi punya session, LDK lagi.

Balik sudah. Penat boleh tahan sebab tapi biasalah nama pun kursus, mana ada yang tak penat. Tapi banyak-2 program, this program paling best yg i penah join. Ilmu dapat, pengalaman dapat, kawan baru dapat, acah-2 short vacay pun dapat. Alhamdulillah πŸ˜‰

Before sampai Palam, sempatlah singgah kat Sabak Bernam, makan mee udang banjir, hehe sedap weh,

sIMG_20161113_192503.jpg

That all from me, nantikan jelajah kami yg seterusnya hehehe πŸ˜‰

academic trip · My life.

Kembara Citra Timur 2016 Siri 2

Assalamualaikum, hai semua. Actually i baru lagi balik daripada Kembara Citra Timur siri 2 ni. Kami pergi negeri Kelantan and Terengganu.Β 14720380_1071263569653774_7233419930793371382_nOn 26 Oct 2016 jam 2:00 p.m. kami gerak dari UiTM and sampai sana check in dia homestay dalam jam 1:00a.m. Jauh betul perjalanannya, bangun tidur, tidur bangun balik tak sampai2 hahaha.

Day 2, On 27 Oct, Thursday

aktiviti kami ialah p belajar how to make a ukiran kayu dia Tanjung Bakawali, Terengganu. Separuh hari kami disitu bagi dan banyak juga pengalaman yang ditimba. Contohnya cara-2 menggunakan pahat yang betul. FYI pahat ni lagi berbisa kalau kena tangan compare with pisau yg luka pedih jee hehe. Memang bahaya kalau tersalah guna pahat tuu.

After that petang tu kami ke Pantai Bukit Kluang, Besut, Ganu. Aktiviti disitu bebas, ada yang main banana boat, ada yang hiking, selfie memang tak tertinggallah. Scenery cantik giles. Kalau duit banyak memang nak g lagi situ bawak family, dengan pantainya biru. Pehhh.

Day 3, 28 Oct, Friday.

On this day, kami ke Bujin’s Batik untuk membuat batik. Actually kami sudah membawa siap-2 kain yang dah siap dicanting di Puncak Alam, jadi kami ke sana hanya untuk mencanting dan mewarna sahaja. Nampak macam biasa, tapi memakan masa sehari untuk disiapkan, itupun atas bantuan kawan-2, cikgu dan lecturer yang banyak membimbing.Antara pengalaman memang tak boleh dilupakan is I memang stress gila dengan batik tu sampai rasa nak nangis. Bukan apa, sebab I nak paking kain I takde port. Lepastu bila dah ada tempat park, masalah seterusnya is takreti nak main warna. Stress bangat, dengan lilin canting tu nipis sangat so I terpaksa overlap the line.

Kami sekelas sakit 1 badan, yelah sebab seharian berdiri nak menyiapkannye. Tapi memang best bila dah siap, macam takpercaya hahaha. Alhamdulillah.

Day 4, 29 Oct, Saturday.

On this day, kami ke Kelantan Trade Centre (KTC). Di situ ada Forum Gerakan Usahawan Kelantan, to many informative yang kami dapat disitu. Tambahan lagi, ada 3 orang bijak pandai mengenai bidang usahawan yang dibawa dari Indonesia untuk memberi talk. Kami jadi terpegun dengan cara dan pemikiran mereka yang berjaya dalam keusahawanan ini.

Selepas itu, kami ke depan stadium pink, ada Festival Industi Kreatif Kelantan 2016. Banyak gerai-2 yang dibuka dan banyak juga booth-2 yang membuat tutorial mencanting, menenun songket, membuat seramik dan sebagainya.

Jam 2 petang, kami semua ke Muzium Kelantan. Kami dikenakan bayaran rm5 setiap seorang. Memang berbaloi sebab mungkin rezeki kami agaknya, ketika itu ada pameran Khazanah Rasulullah saw. Sayu hati tengok serban, rambut, tapak kaki, dan darah miliknya. Macam tak percaya kami dapat tengok secara live.

Selepas itu kami ke Art Street. A little bit jakun sikit. Memasing amek gambar sana sini hahaha. And after that kami ke Aeon KB mall yang baru dibuka di situ. A quite big jugak lah, tak habis round pun. Dah selepas itu kami pulang dan berehat sahaja di homestay.

Last day, 30 Oct, Sunday

On this day, kami baru dapat ke Terengganu for real and free. Kami ke Noor Arfa Batik dan Pasar Payang. Sempat jugaklah grab satu dua item hehehe. Dengan masa yang agak rushing jadi memang terbantutlah nak shopping tu. Biasalah perempuan, sejam mana cukup hahaha. Lasr destination kami di BTB keropok lekor. Kerepok dia best, paling best siap ada larva cheese, mantap betul.

Setelah selesai semua, kami pun berangkat pulang semula ke Puncak Alam. Jam 1 pagi baru sampai hahaha, and Isnin tu ade kelas jam 2 petang pulak. Memang mengantuk hehehe.

——————————————

Overall, ni first trip yang I rasa yang paling best, dengan lecturernya spoting habis. Dapat banyak sangat-2 pengalaman berharga. kalau tak join ni mesti taktahu cara-2 na mengukir and mencanting batik. That’s all from me, penat menaip ni actually, see u soon πŸ˜‰

My life.

Unplanned.

Assalamualaikum, hi everyone.

This week too pack and busy kan? tapi sempat jugalah i kerja and qada’ tidur hehe. You know what semalam i and my bffffff tak sengaja terkeluar jalan-jalan menaiki motor pinjam hehe. Pada mulanya konon nak p tesco je beli biskut and megi lepastuu jauh perginya hehehehe

img_20161022_213826

So this is us. hehehe. Rempit sangat sis. hahaha. Padahal dah lama tu tak naik motor tapi buat-2 berani je lah. Bukan apa, bosan sangat dah duduk kolej, balik-2 nampak rapid, balik-2 nampak cafelah, kuew teow kungfu lah, alah bosannyee. hihihi.

Perjalanan kami bukan hanya di tesco semata-mata. Lepas dah shopping sikit tu lepastu kami g pusing econsave. Jalan nak ke econsave boleh tahan banyak giles habuk, jerebu. Lori banyak gila keluar masuk. So bagi siapa2 yg nak ke econsave naik motor berhati-hati lah, jangan nak merempit sangat tawww. After econsave we go to kedai haiwan. Annnd know what, i terbeli 1 set akuarium with ikan sekali hehehe. Sebenarnya dah lama mengidam nak beli ikan ni, yelah, bosan-2 tengok esaimen, bole tengok ikan, kan? hehe.

Taaraaaaaaaaaaaa

img_20161022_201746

And i give it name Ahmad n Aiman, hehehe. kiut kan, kiut kan?

Perjalanan bukan habis di situ, lepastu kami g padang kawad. Ade Fesco Program. So kiteorg cuci lah mata sikit. Baju boyfriend shirt murah gilaaaaa. 5 pasang baru rm30. Gile ah. hahahha. Lepas tu kami p beli makanan malam and balik laa kolej masing-2. Penat gile tapi enjoy lah sebab i dapat kawan baru kat bilik. Semoga membesar dengan sihat ye ikan-ikan.

img_20161023_220240

gtg. See u soon. babaiiii :*

My life.

Hectic week everrrrr ;(

Assalamualaikum, hai everybody.

cdf8ae5c2059b140a00eb8d4899cca13

Today is my last day of class in this week. Serius penat giles. Everyday tidur almost 2pm and paksa diri to wake up early morning. Tapi penah jugak terbangun lambat hahaha. Well, badan penat and tidur je treatment nye tapi time too pack, nak tidur pun tak sempat. Pity me hahaha.

Di tambah pula dengan minggu ni banyak gila benda nak proceed and need to consult with lecturer so lagi bertambahlah kelam kabutnya. Itu belum lagi termasuk yang kena reject ke apa. Haahaha, feels kena reject lagi frust taw daripada kena tinggal dengan boyfriend. hehe, series tak tipu. Tapi i jadi lagi banyak belajar lah lepas kena reject tu, hehe. Yelah, manusia kan, belajar dari kesilapan and alhamdulillah akhirnye dapat jugak lah proceed even thought cuma semi-comp tapi takpelah, bersyukur. Cuba lagi buat yang terbaik πŸ˜‰

Ok lah, get to go. Ade lagi 1 kelas petang ni and lepas tu dah boleh packing barang balik kampungpungpunggg. Babai, assalamualaikum :*

 

majulahsukanuntuknegara · My life.

Hari Sukan Negara 2016.

This slideshow requires JavaScript.

Hello everyone, so yesterday is Hari Sukan Negara 2016 was held at Padang Kawad UiTM Puncak Alam. It so happening and meriah gile ever.

Actually selain datang ke program tu, our mission is want to get a free t-shirt but we could not get it. Jam 7a.m kami datang and dah habis dah the t-shirt. We only get a free mineral water and bread for breakfast. Luckily ada cabutan bertuah in that day hihi.

After pendaftaran, we have Zumba and I and friends very enjoyed it. Lagu yang sangat menarik dan gempak membuatkan kami jadi excited untuk turut serta dalam zumba tersebut. Tanpa kami sedari baju pun jadi basah dek kerana melompat sana sini mengikut fasilator zumba tersebut. Selepas tamat zumba, diikuti pula dengan “Charity Run”.

Pelbagai aktiviti di sediakan dia padang kawad semalam. We all enjoyed it.

That’s all from me. Got to go. Stay tuned πŸ˜‰

My life.

My daily routine ;)

Assalamualaikum, hello everyone. My daily routine was start on 6.00 a.m everyday hehe. Wake up pray, get ready go to class, take a lunch, selfie and continue class. Sometimes i and my friend akan joging, pusing a whole kolej yg merangkumi Casurina, Angsana and Raflesia. Itu pun kalau rajinlah, kalau malas we all akan stay kat bilik siapkan segala kerja hehe.